Assalamualaikum semua..salam sejahtera... saya nak share kat sini resepi red velvet yang telah saya buat untuk tempahan pertunangan kawan saya...try and enjoy the taste Ya... Resepi ni pun saya dapat daripada satu blog, and saya ada ubah sedikit mengikut citarasa saya... boleh rujuk link yang saya bagi nanti yer.. rasanya so tasty and yummy cause of dia moist.
BAHAN-BAHAN KEK RED VELVET MOIST
360g tepung gandum
2 sudu serbuk koko
1 sudu teh baking powder
satu sudu teh soda bikarbonat
ayak kesemua bahan diatas dan letakkan ketepi
1 cawan buttermilk
1 cawan minyak jagung
400g gula castor (saya guna 350g)
2 biji telur gred A
2 sudu kecil esen vanilla
1 sudu pewarna merah
1 sudu teh cuka
1/2 cawan kopi/nescafe panas untuk dapatkan moist
CARA-CARA
Campurkan gula dan minyak (pukul)
masukkan minyak jagung, telur dan buttermilk dan kopi yang panas tadi dan
tambahkan tepung yang diayak sedikit demi sedikit dan gaul rata
(jangan pukul nanti kek akan berlubang-lubang kerana udara terperangkap)
CARA-CARA PENYEDIAAN
sebelum memulakan, panaskan oven 180degree
sediakan dua loyang bersaiz 8 inch
sapukan butter disekeliling dan lapik dengan kertas minyak
kemudian tuang adunan kepada dua bahagian sama rata
dan bakar selama 40 minit bergantung kepada oven masing-masing
mengikut adunann ini, memang perlu dua adunan jika tidak akan terlalu banyak jadinya dan lambat masak menyebabkan di sekeliling akan keras dahulu kerana terlebih masak
BAHAN-BAHAN CHEESE FROSTING
150 cream cheese (boleh guna Tartura/phidelliphia)
1 sudu teh vanilla esen
30g butter non-salt
1 sudu teh lemon paste
60g icing sugar
CARA-CARA
pukul cream cheese dengan gula
masukkan butter, vanilla esen dan juga lemon paste
pkul sehingga kembang
kemudian boleh siap sedia untuk deco-mendeco
saya ada sertakan beberapa keping gambar hasil air tangan saya...selamat mencuba
lagi satu tidak berapa tahan dengan suahu panas dan beruap, cream cheese akan mudah cair
No comments:
Post a Comment