ASSALAMUALAIKUM...
Bismillahirrahmanirrahim..buat pembaca yang sudi membaca dan berkongsi ilmu, seribu kesyukuran dipanjatkan supaya kita sama-sama sentiasa mendapat keredhaan dan rahmat dariNya.
Hari ni menu pilihan adalah Begedil dan Bihun sup. Disebabkan makcik saya datang singgah di rumah, so saya siapkanla menu kesukaan dia dan anak2nya. Begedil ni sebenarnya mudah saja untuk dsediakan dan rasa dia pun enak sangat, tambahan jika dimakan bersama bihun sup. MasyaAllah...rasa yang tidak terhingga.
So jom kita tengok resepi begedil ciptaan saya ni
BAHA-BAHAN (10 BIJI MINI BEGEDIL)
6 biji kentang separa besar
Ayam di cincang (ikut citarasa berapa banyak)
Bawag merah satu labu
Bawang putih satu ulas dicincang halus
1/2 sudu besar cintan manis
1/2 sudu besar lada hitam ditumbuk
2 biji telur (diasing putih dan kuning)
CARA-CARA
sementara itu kuali dipanaskan dan minyak dilteakkan dalan 5 sudu besar. tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga garing. kalau boleh ada sedikit kehitaman.
Setelah itu masukkan ayam yang dipotong dadu. biarkan beberapa minit. masukkan sedikit garam, gula dan sedikit stock ayam(optional)
Tutupkan kuali tadi dengan penutup periuk agar kentang cepat empuk. Untuk memastikan kentang seduah betul-betul empuk, tekan dengan senduk. jika mudah pecah, bermakna kentang sudah cukup empuk dan sedia untuk diangkat
siap dihidang...selamat mencuba semua
No comments:
Post a Comment