Friday 20 December 2013

BEGEDIL AYAM


ASSALAMUALAIKUM...

Bismillahirrahmanirrahim..buat pembaca yang sudi membaca dan berkongsi ilmu, seribu kesyukuran dipanjatkan supaya kita sama-sama sentiasa mendapat keredhaan dan rahmat dariNya.

Hari ni menu pilihan adalah Begedil dan Bihun sup. Disebabkan makcik saya datang singgah di rumah, so saya siapkanla menu kesukaan dia dan anak2nya. Begedil ni sebenarnya mudah saja untuk dsediakan dan rasa dia pun enak sangat, tambahan jika dimakan bersama bihun sup. MasyaAllah...rasa yang tidak terhingga.
So jom kita tengok resepi begedil  ciptaan saya ni

BAHA-BAHAN (10 BIJI MINI BEGEDIL)

6 biji kentang separa besar
Ayam di cincang (ikut citarasa berapa banyak)
Bawag merah satu labu
Bawang putih satu ulas dicincang halus
1/2 sudu besar cintan manis
1/2 sudu besar lada hitam ditumbuk
2 biji telur (diasing putih dan kuning)


CARA-CARA
hiris halus bawang merah dan cincang bawang putih
kemudian hiris halus ayam. Saya tak hiris hanya potong dadu
sementara itu kuali dipanaskan dan minyak dilteakkan dalan 5 sudu besar. tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga garing. kalau boleh ada sedikit kehitaman.
 Setelah itu masukkan ayam yang dipotong dadu. biarkan beberapa minit. masukkan sedikit garam, gula dan sedikit stock ayam(optional)





Masukkan kentang, dan masukkan air sehingga keseluruhan kentang hampir tenggelam
Tutupkan kuali tadi dengan penutup periuk agar kentang cepat empuk. Untuk memastikan kentang seduah betul-betul empuk, tekan dengan senduk. jika mudah pecah, bermakna kentang sudah cukup empuk dan sedia untuk diangkat


setelah itu, angkat bahan tadi kedalam mangkuk dan sejukkan. kemudian sediakan dua biji telur yang telah diasingkan kuning dan putih

Masukkan kuning telur kedalam bahan tadi dan gaul sebati



setelah itu jadikan dia ketulan bulat atau bulat leper untuk digoreng. bulat itu celup didalam telur putih keseluruhan barulah dimasukkan kedalam kuali yang berminyak panas






 setelah begedil kelihatan agak garing angkat begedil dan toskan minyaknya








siap dihidang...selamat mencuba semua




No comments: