RESEPI THE RED VELVET
RESEPI ASAL:AZLITA MASAM MANIS
OLAHAN:WHISKNWHIPBYNE
Bahan A
360g tepung gandum
2 tbsp cocoa powder
1tsp soda
1tsp baking powder
**ayak
Bahan B
400g gula castor~sy kurangkan 380g
2 biji telur gred A
Bahan C
1 cup fresh milk
1 tbsp cuka
**masukkan cuka dlm fresh milk rehatkan
Bahan D
1 cawan minyak
Bahan E
1tbsp ovellete~sy tambah
Bahan F
Pewarna merah red chilli sy guna
Bahan G
1/2 cawan air kopi panas
Cara-Cara
Sediakan Bahan C dahulu
Panaskan oven
Dalam bowl, masukkan bahan B dan mix kembang
Kemudian masukkan bahan D
Setelah sebati masukkan bahan C sedikit demi sedikit.
Setelah agak kembang, slowkan mixer kpd 1, masukkan Bahan A sedikit demi sedikit
Setelah sebati, masukkan Bahan G, kemudian bahan F sehingga nampak kemerahan seprti baldu di dalam adunan.
Akhir sekali masukkam bahan E mix sebati kembang dan agak2 gebu sedikit
Sediakan 2 loyang yang di alas baking paper
Masukkan adunan ke dalam 2 loyang
Bakar dlm suhu 170 dalm 30-35 minit
**loyang kecil2 sy dapat 7 loyang seperti dlm gambar
CREAM CHEESE MY STYLE
250g cream cheese
20g butter
1/2 cup susu pekat manis~ suka manis tmbh sendiri
1/2 cup whipping
Cara-cara
Keluarkan dahulu cream cheese dan biar.dlm suhu bilik
Putar cream cheese sehingga kembang bersama butter
Masukkan susu pekat dan pukul lg.
Masukkan 1/2 cup whipping cream dan pkul.hingga kembang dl. Highspeed
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment