Saturday, 1 July 2017

RESEPI RED VELVET SUPER MOIST

RESEPI THE RED VELVET

RESEPI ASAL:AZLITA MASAM MANIS
OLAHAN:WHISKNWHIPBYNE


Bahan A
360g tepung gandum
2 tbsp cocoa powder
1tsp soda
1tsp baking powder
**ayak

Bahan B
400g gula castor~sy kurangkan 380g
2 biji telur gred A

Bahan C
1 cup fresh milk
1 tbsp cuka
**masukkan cuka dlm fresh milk rehatkan

Bahan D
1 cawan minyak

Bahan E
1tbsp ovellete~sy tambah

Bahan F
Pewarna merah red chilli sy guna

Bahan G
1/2 cawan air kopi panas

Cara-Cara

Sediakan Bahan C dahulu

Panaskan oven

Dalam bowl, masukkan bahan B dan mix kembang

Kemudian masukkan bahan D

Setelah sebati masukkan bahan C sedikit demi sedikit.

Setelah agak kembang, slowkan mixer kpd 1, masukkan Bahan A sedikit demi sedikit



Setelah sebati, masukkan Bahan G, kemudian bahan F sehingga nampak kemerahan seprti baldu di dalam adunan.


Akhir sekali masukkam bahan E mix sebati kembang dan agak2 gebu sedikit

Sediakan 2  loyang yang di alas baking paper

Masukkan adunan ke dalam 2 loyang

Bakar dlm suhu 170 dalm 30-35 minit

**loyang kecil2 sy dapat 7 loyang seperti dlm gambar

CREAM CHEESE MY STYLE

250g cream cheese
20g butter
1/2 cup susu pekat manis~ suka manis tmbh sendiri
1/2 cup whipping

Cara-cara
Keluarkan dahulu cream cheese dan biar.dlm suhu bilik

Putar cream cheese sehingga kembang bersama butter

Masukkan susu pekat dan pukul lg.

Masukkan 1/2 cup whipping  cream dan pkul.hingga kembang dl. Highspeed

Selamat mencuba




Post a Comment