Tuesday, 4 October 2016

PANDAN LAYER KEBABOOM












Alhamdulillah..nak share kek pandan layer gebus kebaboom saya beri nama memandangkan sy teruja nak buat kek pandan ni setelah bertahun tahun menangguh hasrat untuk menjayakan.


mungkin sifu azlina ina bagi reseoi dan cara yang mudah membuatkan hati terkinja-kinja nak buat kek ini.

Jom intai resepi. kek agak tak gebus sebab lambat terbalikkan.heheheeh

tapi sebenarnya gebus. sy akan sharekan kali kedua punya kegebusan ya.. nantikan...

jom intai respi...


KEK PANDAN LAYER KEBABOOM
resepi: azlina ina


kek pandan gebus
3 biji telur
1/2 cawan gula biasa
1sb ovalete
1sb pes pandan
1-2 titis pewarna hijau
 1/4 cawan minyak (last sekali) 
1 cawan tepung ayak + 1skecilbaking  powder (ayak)


mix semua sampai kembang gebu kecuali tepung dan minyak.
masukkan  tepung yang telah diayak dan mix lagi.jangan likat sampai macam meringue tu ya.
mengikut sifu azlina nanti dia akan bantat. setelah bila angkat mixer, adunan masih boleh jatuh lagi.
Masukkan minyak 1/4 cawan tadi dan kacau laju. ini untuk membuang angin di dalam adunan kek 

balut dengan plastic, kukus dalam pengukus dalam 40 minit,
dah siap terballikkan dan terbalik kan kembali


Utk topping

1 /2 cawan tepung honkwee

1/2 cawan gula pasir
Secubit garam
2tbs pandan/keladi paste
1 tudung pewarna hijau/purple
1 1/2 sudu besar agar-agar serbuk
2 cawan air pandan/ air biasa + 1sb pes pandan


Masak semua sehingga pekat sedikit.. kemudian baru masukkan agar2 yg dimasak asing td..
Kacau api perlahan sampai pekat

Pastu..
Kek2 tu guna loyang yg ada lubang bawah 9x3 sbb senang nak tolak keluar..
1 kek letak kat bawah sekali.. pastu tuang separuh adunan topping sampai rata..
Letakkan kek yg kedua atas topping td.. dan masukkan adunan yg selebihnya..
Pastikan tiada gelembung udara antara kek sbb hasilnya xakan cantik..
Biarkan dgn suhu bilik dalam 1jam. kemudian masukkan dlm peti dlm 3 jam
Baru keluarkan..
Hiasan boleh jer mcmmana pun..
* pewarna kena agak2 sebab ada yg terang sgt.. ikut sedap mata memandang..

No comments: