Monday, 5 May 2014

PUDING ROTI BUTTERSCOTCH

Assalamualaikum sahabat semua. Syukur Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk menulis resepi yang telah saya cuba dan olah sedikit mengikut citarasa saya. Kali ini saya teringin sangat untuk membuat puding roti butterscotch yang saya lihat entrynya di blog My. Resepi

So jom intai resepi dan gambar yang telah saya cuba.

BAHAN-BAHAN
5-8 keping roti  gardenia butterscoth
2 sudu besar chocolate chip/lebih(ikut suka anda)

BAHAN A
1 cawan susu segar/ sejat
1 Sudu besar margerin/ buttercup
2 sudu besar gula castor
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur gred A

CARA-CARA
Mixkan bahan A dan pukul sebati (telur, gula  marjerin) kemudian masukkan susu sejat dan esen vanilla.

Susunkan roti butterscotch lapisan pertama, kemudian taburkan chocolate chip.

Lapiskan lagi satu lapisan roti butterscotch tadi, kemudian taburkan lagi chocolate chip

tuangkan bahan A yang telah dipukul tadi secara menyeluruh

Sebelum itu griskan dulu loyang dengan butter.

Masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan dengan menggunakan suhu 180c dan dibakar selama 30 minit.

untuk yang tidak suka lembik sangat boleh tambah lagi 5-10 minit pembakaran.

Setelah siap dimasak, biarkan sejuk dahulu dan hidangkan bersama sos kastad vanilla

BAHAN-BAHAN SOS KASTAD

1 Cawan susu segar
1-2 sudu besar gula kastor
2 sudu besar air
1 sudu besar tepung kastad
1 sudu kecil essen vanilla

CARA-CARA
pukul tepung kastad bersama guladan susu sehingga tidak berketul.

Panaskan di atas api yang sederhana

kacau sehingga menjadi sedikit pekat dan masukkan 2 sudu besar air

setelah sebati masukkan esen vanilla

angkat dan siap dimakan bersama Puding roti butterscotch
















No comments: