Saturday, 31 May 2014

CHOCOLATE MOIST CUPCAKE & BUTTERCREAM RESEPI


Assalamualaikum sahabat sekalian. Moga sentiasa diberkati dan dimurahkan rezeki. Kali ini saya ingin berkongsi sedikit cupcake yang ditempah oleh officemate saya dan menggunakan buttercream. Temanya pink purple juga. kek adalah kek chocolate moist. Jom Intai Resepi

BAHAN-BAHAN CHOCOLATE MOIST(15 CUP SEDERHANA BESAR)
250g tepung gandum*
50g serbuk koko*
1 sudu teh serbuk soda
1 sudu teh serbuk penaik*

3 biji telur
190g butter
250g gula castor(boleh dikurangkan)
300g air

CARA-CARA
Ayak  bahan yang bertanda *

Pukul butter dan gula high speed sehingga kembang

Masukkan Telur satu per satu pukul hingga kembang

Dengan menggunakan kaedah kaup balik, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan ditambah air sehingga sebati

Jangan pukul dengan mixer, akan membuatkan kek anda berlubang-lubang

Panaskan Oven dahulu, kemudian tuang adunan kedalam papper cup 3/4.

Masukkan dalam oven menggunakan suhu sebanyak 170c


BAHAN-BAHAN BUTTERCREAM
250g creamwell
3/4 cawan icing sugar
1/2 cawan golden syrup
30g butter

CARA-CARA
pukul butter dan gula hingga kembang

Masukkan creamwell dan pukul hingga kembang

masukkan golden syrup dan pukul hingga sebati



20pcs/box +cup size L+ simple deco - RM44
Untuk Tempahan  - BIDOR,TAPAH,KL
Call/Whatsapp - 0124094744




No comments: