Saturday 31 May 2014

PARI SINGGANG DAN CENDAWAN BROKOLI



Assalamualaikum sahabat semua, dah penat updated kek, saya nak updated resepi masakan saya pulak. Memandangkan saya suka sangat dengan makanan yang berebus/ sup, saya buat pari masak singgang dan dimakan bersama cendawan brokoli. tak nak tulis panjang-panjanglah, jom tengok resepi


BAHAN-BAHAN PARI SINGGANG
ikan pari yang telah dibasuh bersih
1 ruas ibu jari halia
2-3 asam keping(kalau nak masam boleh tambah)
1/2 Bawang merah dipotong
3-4 biji cili padi(jika nak pedas boleh tambah lagi)
Optional serai

CARA-CARA
Panaskan Kuali dengan air 1/4

Masukkan bawang, cili padi dan hali

masukkan ikan pari

masukkan asam keping

masukkan sedikit garam dan gula

biarkan menggelegak

angkat dan dihidang

BAHAN-BAHAN CENDAWAN BROKOLI
1/2 bawang merah
2 sudu sos tiram
brokoli yang telah dipotong
cendawan tiram


CARA-CARA
Panaskan minyak dan masukkan bawang merah

Masukkan sos tiram dan kacau

Masukkan cendawan dan brokoli

Tambahkan sedikit air

masukkan garam dan gula sedikit

Siap dihidang

No comments: