Saturday, 31 May 2014

PARI SINGGANG DAN CENDAWAN BROKOLI



Assalamualaikum sahabat semua, dah penat updated kek, saya nak updated resepi masakan saya pulak. Memandangkan saya suka sangat dengan makanan yang berebus/ sup, saya buat pari masak singgang dan dimakan bersama cendawan brokoli. tak nak tulis panjang-panjanglah, jom tengok resepi


BAHAN-BAHAN PARI SINGGANG
ikan pari yang telah dibasuh bersih
1 ruas ibu jari halia
2-3 asam keping(kalau nak masam boleh tambah)
1/2 Bawang merah dipotong
3-4 biji cili padi(jika nak pedas boleh tambah lagi)
Optional serai

CARA-CARA
Panaskan Kuali dengan air 1/4

Masukkan bawang, cili padi dan hali

masukkan ikan pari

masukkan asam keping

masukkan sedikit garam dan gula

biarkan menggelegak

angkat dan dihidang

BAHAN-BAHAN CENDAWAN BROKOLI
1/2 bawang merah
2 sudu sos tiram
brokoli yang telah dipotong
cendawan tiram


CARA-CARA
Panaskan minyak dan masukkan bawang merah

Masukkan sos tiram dan kacau

Masukkan cendawan dan brokoli

Tambahkan sedikit air

masukkan garam dan gula sedikit

Siap dihidang

No comments: