BAHAN-BAHAN
3 sudu besar cili kering blender/boh/giling
1 ulas bawang putih
4-5 hirisan bawang merah
1 sudu kecil kicap pekat
2-3 sudu besar kicap manis
3 sudu besar sos(kimball)
1 pinggan keow teow
ayam/udang/sotong sebagai rencah
1 biji telur
Sayur pilihan (sawi/tauge)
sedikit daun sup untuk hiasan
Panaskan minyak masak 2-3 sudu besar
masukkan cili blender biar sedikit garing
masukkan bawang putih dan bawang hirisan dan biar garing
Masukkan garam dan gula secukup rasa
masukkan rencah pilihan dan sayur sawi
masukkan sedikit 1/2 cawan air
masukkan keow teow gaul sebati
masukkan kicap pekat dan manis gaul sebati
letakkan sos tadi dan gaul sebati
Pecahkan telur dan biar sedikit mengeras dan digaul sekali
bersama keow teow
Setelah itu masukkan tauge(tauge kast sekali mengelakkan layu teramat)
Tips penting: jangan kacau terlalu kerap dan kuat, nanti keow teow akan pecah-pecah
Angkat hidangan dan siap!!
No comments:
Post a Comment