Assalamualaikum sahabat semua...hari ini saya nak berkongsi sedikit resepi masakan kegemaran saya. ni adalah makanan yang paling saya minat dan akan order setiap kali makan di kedai. tak kira di mana saya akan order makanan ni namanya adalah BIHUN KUNGFU!!
Bihun kungfu ni sebenarnya sangat mudah disediakan. saya merupakan penggemar masakan ini, saya akan lebih menikmatai jika disediakan sendiri. Namun akibat kekangan masa kebelakangan ini, saya terpaksa beli sahaja di kedai.
ok dah panjang lebar saya menaip. JOM INTAI RESEPI
BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH
3 sudu besar minyak masak
1 ulas bawang putih
2 sudu bawang besar yang sudah di blender
1 ruas jari halia di potong
3 biji cili padi
1-2 sudu besar tepung jagung direndam dengan air sedikit2 biji telur ayam
rencah- boleh guna apa sahaja ikut suka(ayam, sotong,udang)
sayur-1 batang sawi, sedikit carrot, bunga kobus, baby jagung
Cara-cara
bihun yang telah direbus/direndam, ambil secukupnya dan dipukul bersama satu biji telur ayam
panaskan minyak terlebih dahulu kemudian masukkan bihun yang telah direndam bersama telur tadi
goreng sehingga masak.(luarnya kelihatan garing)
angkat ke dalam pinggan
CARA-CARA BUAT KUAH
panaskan minyak kedalam kuali
masukkan bawang, kemudian ketuk bawang putih dan masukkan halia.
masukkan rencah pilihan
setelah nampak dah sedikit masak, masukkan air dalm 2 cawan/satu cawan setengah
masukkan sayur. sayur yang keras seperti jagung dan carrot boleh dimasukkan sekali bersama rencah
masukkan garam secukup rasa, dan sedikit gula
setelah nampak semua sebati, masukkan tepung jagung yang telah dilarutkan didalam air
pecahkan telur sebiji dan kacau rata
tuangkan ke atas bihun yang telah dogoren sebentar tadi.
hiaskan bersama daun sup dan daun bawang serta bawang goreng
sudah siap di hidang.....
selamat mencuba
BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH
3 sudu besar minyak masak
1 ulas bawang putih
2 sudu bawang besar yang sudah di blender
1 ruas jari halia di potong
3 biji cili padi
1-2 sudu besar tepung jagung direndam dengan air sedikit2 biji telur ayam
rencah- boleh guna apa sahaja ikut suka(ayam, sotong,udang)
sayur-1 batang sawi, sedikit carrot, bunga kobus, baby jagung
Cara-cara
bihun yang telah direbus/direndam, ambil secukupnya dan dipukul bersama satu biji telur ayam
panaskan minyak terlebih dahulu kemudian masukkan bihun yang telah direndam bersama telur tadi
goreng sehingga masak.(luarnya kelihatan garing)
angkat ke dalam pinggan
CARA-CARA BUAT KUAH
panaskan minyak kedalam kuali
masukkan bawang, kemudian ketuk bawang putih dan masukkan halia.
masukkan rencah pilihan
setelah nampak dah sedikit masak, masukkan air dalm 2 cawan/satu cawan setengah
masukkan sayur. sayur yang keras seperti jagung dan carrot boleh dimasukkan sekali bersama rencah
masukkan garam secukup rasa, dan sedikit gula
setelah nampak semua sebati, masukkan tepung jagung yang telah dilarutkan didalam air
pecahkan telur sebiji dan kacau rata
tuangkan ke atas bihun yang telah dogoren sebentar tadi.
hiaskan bersama daun sup dan daun bawang serta bawang goreng
sudah siap di hidang.....
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment