Assalamualaikum sahabat semua, ingin berkongsi sedikit resepi BIHUN GORENG SINGAPORE. Ada setengah orang panggil BIHUN GORENG PUTIH. Saya cipta sendiri mengikut citarasa saya dan menambah beberapa item mengikut selera saya. maklumlah saya ni selera lain macam skit dan obsesses dengan sayur sayuran.
BAHAN-BAHAN (untuk 2pax)
1/2 biji carrot di potong halus
1 biji bawang merah sederhana besar
1 ulas bawang putih
2 mangkuk bihun yang telah direndam dengan air biasa hingga lembut
1 sudu besar lada hitam
1 tangkai cili merah dihiris halus
3 potong cili benggala (optional)
1 biji tomato sederhana besar diotong dadu(optional)
1 keping sotong dipotong
6 ekor udang di buang kepala
CARA-CARA
Panaskan minyak di dalam kuali
Masukkan bawang putih dan merah tumis hingga naik bau
masukkan carrot, cili benggala dan rencah
kemudian masukkan tomato dan cili merah
masukkan sedikit air untuk tidak kering
Tumbuk lada hitam di dalam lesung kemudian masukkan di dalam kuali.
Pastikan bihun anda sudah lembut baru masukkan kalau tak...hurm
kemudian kacau sehinnga sebati. Jika agak kering, boleh masukkan lagi air.
setelah itu hidang di atas pinggan dan hiaskan dengan bawang goreng
untuk lebih nampak menyelerrakan, dadar telur dia atas pan kemudian biar sehingga garing sedikit, gulungkan dan hiris nipis, taburkan di atas bihun tadi.
Siap !! bolehla mencubanya.
No comments:
Post a Comment