Thursday 14 August 2014

BIHUN SINGAPORE

Assalamualaikum sahabat semua, ingin  berkongsi sedikit resepi BIHUN GORENG SINGAPORE. Ada setengah orang panggil BIHUN GORENG PUTIH. Saya cipta sendiri mengikut citarasa saya dan menambah beberapa item mengikut selera saya. maklumlah saya ni selera lain macam skit dan obsesses dengan sayur sayuran.

Oklah jom intai resepi

BAHAN-BAHAN (untuk 2pax)
1/2 biji carrot di potong halus
1 biji bawang merah sederhana besar
1 ulas bawang putih
2 mangkuk bihun yang telah direndam dengan air biasa hingga lembut
1 sudu besar lada hitam
1 tangkai cili merah dihiris halus
3 potong cili benggala (optional)
1 biji tomato sederhana besar diotong dadu(optional)
1 keping sotong dipotong
6 ekor udang di buang kepala

CARA-CARA
Panaskan minyak di dalam kuali

Masukkan bawang putih dan merah tumis hingga naik bau

masukkan carrot, cili benggala dan rencah

kemudian masukkan tomato  dan cili merah

masukkan sedikit air untuk tidak kering

Tumbuk lada hitam di dalam lesung kemudian masukkan di dalam kuali.

tambahkan gula dan garam secukup rasa, kemudia masukkan bihun dan sedia digaul

Pastikan bihun anda sudah lembut baru masukkan kalau tak...hurm

kemudian kacau sehinnga sebati. Jika agak kering, boleh masukkan lagi air.

setelah itu hidang di atas pinggan dan hiaskan dengan bawang goreng

untuk lebih nampak menyelerrakan, dadar telur dia atas pan kemudian biar sehingga garing sedikit, gulungkan dan hiris nipis, taburkan di atas bihun tadi.

Siap !! bolehla mencubanya.





No comments: