Sunday 7 December 2014

RAINBOW CARAMEL CAKE



Assalamualaikum semua...diharapkan semuanya sihat dan di dalam rahmat Allah hendaknya. kali ni nak share dengan semua cake yang agak dah lama famous, tapi sekarang dah start famous balik di tempat saya. kek ni sangat simple dan bahannya pun tak lah susah, cuma agak renyah dan kalau salah teknik, memang tak jadi juga keknya. Alhamdulillah percubaan pertama mejadi 60% kali kedua menjadi 90% dan kali ketiga 100% perfect alhamdulillah. Dah ada orang tempah pun.

caramel kek ni sangat sedap dan tak muak makan sebabnya dia lembut dan rasanya sangat enak. ok la jom intai resepi buat yang mahu mencuba. Resepi yang saya guna ni 100% menjadi jika betul2 ikot step,. Terima kasih kak zu resepi yang akak share ini


RESEPI KARAMEL KEK
SUMBER: DARI DAPUR KAK ZU
BAHAGIAN ATAS  ( KARAMEL )
1 cawan  susu cair FN ( tin biru pink )
70 gm gula castor
1/2 tsp esen vanilla
3 kuning telur
kacau sebati perlahan
LAPISAN KEK ( A )
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 gm / ml air
1 /2 tsp baking powder
50 ml minyak  jagung @ minyak masak (Saya guna minyak jagung)
Putar kuning telur, air, gula dan minyak hingga kembang
Masukkan tepung yang di campur baking powder.Kacau sebati
MERINGUE  ( B )
6 telur putih ( jangan ada  walaupun setitik kuning telur ) nanti meringue nye tak menjadik
70 gm gula castor
1 /2 tsp krim of tar tar
Putar hingga adunan menjadi kental dan tak jatuh jike di terbalikkan.
 *CAMPURKAN A DAN B DENGAN KAEDAH KAUP BALIK SAHAJA ( adunan kek )

1. Masukkan karamel kedalam loyang berisi gula hangus tadi
2. saya bahagi adunan kepada 3 adunan dan letakkan pewarna kesukaan saya
3.Panas kan oven selame 10 minit
4.Masukkan air panas gelegak kedalam loyang yang lebih besar dan masukkan loyang kek tadi ( bakar kaedah steambake untuk mengelakkan karamelnye hangus )
5. 45 minit pertama bakar gune api bawah sahaja dan 15 minit lagi api atas dan bawah dengan suhu 180 C.
6. Bile kek dah masak biarkan sejuk dan kek akan turun dan mengecut dengan sendirinye dari loyang. (pastikan betul2 sejuk baru terbalik, kalau tak caramel akan berderai)
7. Terbalikkan kek perlahan lahan. Lapkan lebihan air gula yang melimpah jatuh. masukkan kedalam freezer, lepas tu baru makan. Lagi enak bila kek dalam keadaan sejuk.

No comments: