Thursday 25 December 2014

BAKED CHEESE CAKE

Assalamualaikum semua...Alhamdulillah minggu ni dapat cuti, dapatla saya membuat pelbagai koleksi cake yang saya nak buat. Walaupun makannya hanya satu slice, tapi puas hati dapat makan hasil air tangan sendiri. hari lepas saya membuat Baked cheese cake. Baked cheese ni mamam saya sangat menggemarinya. itulah salah satu sebab saya membuatnya.

Bila dah cuba buat, memangla senang. Alhamdulillah menjadi and teksturnya pun lembut. Saya sebenarnya ada copy dari sebuah blog, tapi saya tak ingt blog ape. Sebabnya, saya copy slalu masuk dalam word, pastu print, jadi terlupa letak ownernya punya recipe. Kalau ownernya terbaca, dia punya resepi, sila bgtau saya ye, saya masukkan dalam saya punya sources. Maaf sesangat. apapapun resepi ni awesome.

Jom Intai resepi

CHEESE CAKE
Bahan Bahan
250g cream cheese( TATURA CHEESE)
400 ml susu segar ~saya guna dutch lady
100 g mentega~saya guna anchor
100 g tepung gandum~saya guna tepung cake
100 gram gula halus
4 biji telur saiz A
1st esen vanila~white vanilla lebih sedap
1st jus lemon(xbubuh pn xpe)~saya x letak

Cara Cara Menyediakan Resepi Kek Cheese
Masukkan susu segar dalam periuk.
Masukkan cream cheese sehingga cair sambil sentiasa dikacau menggunakan hand whisk.
Masukkan pula mentega,kacau lagi sehingga cair,padamkan api dan ketepikan.
Asingkan putih telur dan kuning telur
pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue. -meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia xjatuh apabila mangkuk cuba diterbalikkan)
Di dalam bekas lain yang lebih besar,pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika..ayakkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul -kacau menggunakan hand whisk dengan perlahan
Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan esen vanila/jus lemon, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata(boleh juga menggunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan2)..
Sapu acuan kek dengan marjerin dan taburkan tepung disekelillingnya. Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek
Bakar pada suhu 150'c guna api ATAS BAWAH selama 50 min-sehingga btul2 masak dn menggunakan kaedah bain marie(loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar)
Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja.
Biarkan selama 10min kek didlm loyang barulah dikeluarkan supaya tep
i2nya regang dn senang dikeluarkan dn dapatlah tepi2 kek yg licin gitu..JGN GATAL TGN NK MENCUNGKIL2 TEPINYA..KANG COMOT XLICIN LAK TEPI2 KEK TU..

Simpan didlm peti sejuk dulu lg enak dimkn time keknya sejuk...

No comments: