Assalamualaikum semua. Dah masuk Ramadhan pertengahan. Apa khabar iman? apa Khabar hati? Moga-moga kita diberikan kekuatan dalam menempuh segala ujian di bumi Allah. Jangan lupa untuk kita titipkan doa buat rakyat Palestin yang sedang diserang zionis laknatullah. Moga Allah memberikan kemenangan kepada umat islam. InshaAllah.
Alhamdulillah dalam saya kepingin memakan lasagna cendawan, saya berkesempatan membuat sendiri. Saya jumpa resepi ini di blog Kak wan. Jom lihat hasilnya. Ada yang saya olah sedkit dari resepi beliau.
Lasagna Cendawan
Sumber: Blog Citarasawan
Bahan-bahan
4 keping lasagna segera
(rendam lasagna hingga lembut dalam air, toskan sebelum di masukkan ke dalam acuan)
** lasagna segera tidak perlu dicelur tetapi kerana sos cendawan ini agak kering, jadi rendam dulu kulit lasagna
Bahan Inti
1 labu bawang besar di cincang/dadu
3 ulas bawang putih di cincang
100gm cendawan hitam di hiris
100gm cendawan butang di hiris
100gm cendawan enoki di hiris
100gm lof ayam/daging di potong dadu ~Saya gunakan ayam kisar
3 sudu besar marjerin / minyak zaitun
3 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar parutan keju cheddar
100ml susu cair
2 biji telur ayam di pukul sedikit
Gula dan garam secukup rasa
Sedikit lada sulah
*** marjerin agak masin, gunakan sedikit saja garam. Boleh gantikan dengan mentega tanpa garam atau minyak
zaitun.
**Untuk cendawan saya hanya menggunakan cendawan straw sahaja
Bahan Tabur
50gm parutan keju cheddar
100gm parutan keju mozarella
1 biji buah tomato di belah
Cara-cara :
1.
tepung gandum, gaul rata. Kemudian tuang susu cair sedikit demi sedikit, kacau hingga sebati.
2. Masukkan cendawan, loaf ayam dan keju, perasakan dengan lada sulah, gula dan garam. Gaul rata dan
biarkan sehingga agak kering. Angkat dan sejukkan dahulu.
3. Kemudian tuangkan telur yang dipukul ke dalam inti, gaul sehingga rata. Ketepikan.
4. Leser acuan dengan marjerin. Letak sekeping lasagna, letak bahan inti dan ratakan. Ulangi melapis sehingga habis. (Lapisan lasagna bergantung pada saiz acuan jika besar tambahkan lapisannya)
5. Untuk lapisan akhir, tabur dengan keju hingga rata dan hias dengan hirisan tomato atau cendawan
diatasnya.
6. Bakar pada suhu 160C selama 30 minit atau sehingga keju keperangan.
No comments:
Post a Comment