Assalamualaikum semua. Diharapkan masih segar menghirup udara di bulan yang penuh barokah ini. MasyaAllah sudah masuk ke pertengahan Ramadhan. Sekejap sahaja masa berlalu. Moga-moga kita semua diberi kekuatan dan keberkatan. InshaAllah.
Saya cuma ingin berkongsikan resepi yang saya dapat dari blog dapur tanpa sempadan. Cucur nasi ikan bilis. Saya selalunya hanya membuat cucur ikan bilis yang biasa sahaja tak pernah ditambahkan nasi di dalamnya. Kali ini saya tidak mahu nasi berlebihan terbuang begitu sahaja.
Cucur sangat sinonim dengan masyarakat melayu. Boleh dikatakan makanan yang ringkas dan enak. Selalunya cucur dibuat di petang hari dan dimakan bersama kopi "0". Selalunya saya akan memakan cucur ini bersama keluarga. Masa inilah kita nak bercerita dan bergurau senda dengan keluarga sambil menikmati cucur yang panas dari kuali.
CUCUR NASI IKAN BILIS
SUMBER: DAPUR TANPA SEMPADAN
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan nasi
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1/2 biji bawang besar, didadu
1/2 cawan ikan bilis, cuci dan rendam sekejap, toskan
1 biji lada merah, hiris halus
Daun sup/daun bawang, hiris halus (mat guna daun kuchai)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMBUATNYA :-)
2 cawan nasi
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1/2 biji bawang besar, didadu
1/2 cawan ikan bilis, cuci dan rendam sekejap, toskan
1 biji lada merah, hiris halus
Daun sup/daun bawang, hiris halus (mat guna daun kuchai)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMBUATNYA :-)
- Satukan nasi, air, bawang besar, bawang putih dan ikan bilis dalam alat pengisar. Kisar hingga halus. Gaul bahan2 kisar tadi bersama tepung gandum, daun sup/daun bawang, cili hiris, bawang besar dan perasakan dengan garam secukupnya. Gaul hingga rata. Ketepikan.
- Panaskan minyak untuk goreng terendam. Basahkan sedikit hujung jari dengan air dan jemput adunan tadi dan masukkan ke dalam minyak panas, berhati. Buat hingga memenuhi kuali, tapi pastikan ada ruang.
- Masak dengan api sederhana hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan, letak atas paper towel. Buat selebihnya hingga siap.Hidangkan bersama sos cili atau sos kegemaran anda.
No comments:
Post a Comment