Assalamualaikum sahabat pembaca sekalian. Alhamdulillah masih menikmati Ramadhan penuh barokah ini. Masakan tidak, seronok beribadah di bulan Ramadhan ini sangat terasa bahangnya. semalam membelek-belek resepi untuk desert juadah berbuka puasa. Terasa tekak ingin menikmati agar-agar. Last-last tengok kat blog citarasawan ada agar-agar santan gula melaka ni. Terliur pulak tekak ingin menikmati. Walaupun agak terlambat meng'update' gambar hasil air tangan
Agar-agar ni sinonim sangat dengan masyarakat melayu dan yang lain. Ini kerana agar-agar menjadi satu desert yang divariasikan buat penyejuk badan. Tambahan cuaca sekarang. So bagi yang dah biasa membuat agar-agar, terasa kacang kan? Tapi bagi yang tak biasa macam saya ni...agak terkial-kial.hehehe. So bolehla check it out resepi di bawah
AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA
Sumber: Blog Citarasa Wan
Bahan-bahan
10gm serbuk agar-agar
1 liter air (4 cawan)
250gm gula melaka
250ml santan pekat (1 cawan)/santan kotak
1 biji telur ayam
1/4 garam
2 helai daun pandan - simpul
Loyang atau bekas kecil - basahkan dahulu
Cara-cara :
Satukan air, serbuk agar-agar, gula melaka dan daun pandan. Masak hingga gula larut. Tapis ke dalam
periuk yang lain untuk membuang kotoran pada gula melaka.
Masak semula hingga mendidih, kecilkan api dan tuang campuran santan dan telur.
Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila menggelegak, biar seketika lebih
kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau untuk
mengelakkan adunan membuak keluar.
Bila adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api.
Tuang dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk.
Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment