Friday 17 March 2017

Tips penggunaan fondant berdasarkan pengalaman

TIPS PENGGUNAAN FONDANT BERDASARKAN PENGALAMAN.

Fondant homemade kebiasaannya sy observe lebih stabil dan x mudah berpeluh atau mencair bila dikeluarkan dr chiller..baik utk cover cake ataupun scallop tu


Bila menggunakan fondant dibeli dr kedai.. kita dah x boleh masukkan dlm chiller.kerana bila keluar dari chiller, dia akan berpeluh dan boleh jd mencair.

Jadi siapa menggunakan fondant readymade, pastikan sebelum nk hantar baru deco. Utk krpuasan sendri lah..atau..balutkan kotak kek dengan beberapa lapis surat khabar dan masukkan ke dalam plastic baru di masukkan ke dlm chiller..


Ok skrg topic tekap huruf pula..


Berdasarkan pengalaman sy..untuk huruf yg comel2 tu..agak sukar menggunakan homemade fondantkerana sifatnya tidak lembik sgt..jd agak sukar melekat. Caranya.. tambahkan shortening dan uli kembali.kemudian sedia digunakan...

Utk sy jimatkan masa. Sy ada dua jenis fondamt. Satu homemade satu lahi ready made.
Homemade utk cover cake n so on. Dan untuk lekap huruf sy gunakan ready made fondant...

Harap dapat membantu sedikit ya..

Utk pewarna sy guna ameri colour atau gelbase darinpelbagai jenama..lebih cantik dan stabil warnanya..




No comments: