Assalamualaikum sahabat pembaca sekalian..moga-moga Allah memberkati kalian dengan seribu rahmat. lama sungguh rasanya tidak updated blog Selera Kasih ini. Kesibukan kelas dan kerja membuatlan saya kesuntukan masa untuk mengupdate apa sahaja resepi dan experimen makanan yang telah saya cuba.
Minggu lalu saya mendapat tempahan daripada rakan sekerja untuk engagementnya. Alhamdulillah. tema yang dikenakan adalah Peach-Purple-Pink. Masa saya buat kek ni, samapai saya termimpi saya yang berkahwin. sebabnya masa tengah buat kek saya berfikir, kalau kek kahwin saya nanti bagaimana saya nak olahnya. heheheeh.. Moga-moga lepas ini turn saya pula membuat kek saya untuk hari bahagia saya..amin...
Ok lah dah melalut ni, bolehla take a look my picture and hasil tangan amateur macam saya ni. untuk resepi kek span, saya guna dariapada kak ita masam manis. Seriuosly sedap and tak menyesal gunanya. heheeh.. untuk resepi boelh dapatkan di bawah ya.
untuk lagi detail bagaimana tips-tips kek span, sila ke link ini. kaka ita memang bagitau detail macamna tips untuk kek span
KEK SPAN COKLAT
Resepi Oleh : Chef Amer Hamzah
Rujukan : Majalah Saji
Mula-mula kita sediakan bahan-banahn yang di perlukan
Resepi Oleh : Chef Amer Hamzah
Rujukan : Majalah Saji
Mula-mula kita sediakan bahan-banahn yang di perlukan
4 biji telur gred A
180 gm gula halus
150 gm tepung kek
20 gm serbuk koko
70 gm air
5 gm baking powder ( 1 sudu teh)
15 gm ovellete
50 gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla ~ cari yang oil base
Mula-mula satukan, tepung kek, baking powder dan serbuk koko kemudian di ayak. Kalau rajin ayak 3 X kalau rasa macam nak cepat sekali pun ok!
Masukkan semua bahan ke dalam mesin pemutar kecuali minyak jagung
Kemudian putar dengan speed perlahan dulu.
Mesti ada yang tanya kenapa speed perlahan..?
Cubalah guna speed laju.. pasti berbedak muka tu nanti hihi ^_^
Speed perlahan untuk ratakan dia dahulu.. supaya tepung tu tak berterbangan..
Bila nampak dah bersatu, tukar speed laju dan putar hingga ringan dan gebu.
Jangan putar lama sangat ya.. sampai dia dah gebu aje.. kalau lama nanti lepas bakar kek turun
Bila dah gebu, tutup mixer.
Tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula aje.. hingga rata
Jangan lama-lama tau kaup balik.. sampai rata minyak tu aje..
Kemudian tuang di dalam loyang 8 inc yang kita dah lapik dengan kertas kek dan kita dah sapukan butter sekelilingnya.
Bakar di dalam ketuhar yang kita dah panaskan 15 minit awal pada suhu 170C
Ingat oven kena panaskan 15 minit awal dengan menggunakan api atas dan bawah
Bakar selama 30 ~ 35 minit
No comments:
Post a Comment