Sunday 28 September 2014

DECO ROSES BERSAMA CHEF ZUBAIDAH

Assalamualaikum w.b.t semua. Moga-moga kalian sihat sentiasa dirahmati Allah. Rasanya bermingu-minggu sudah saya tidak menarikan jari di papan kekunci ini. Almaklumlah, untuk berehat pun saya tak sempat. hanya sempat tidur. Itulah masa saya berehat. Dan paling penting, masa berehat paling tenang adalah ketika, sedang dan sesudah habis solat. Rasanya itulah rehat sementara yang sangat berkualiti dan nyaman.

Hasil Air Tangan
Melalut sudah.heheheh. Oklah saya nak ceritakan sedikit pengalaman saya seharian hari Ahad semalam bersama Chef Zubaidah. Sebenarnya dah banyak kali saya ingin  mengikuti kelas kek di Bakewell Supplies Gombak ni. Tapi disebabkan Kelas hari sabtu, Ahad kadang-kadang saya kena overtime, jadi saya tak sempat langsung untuk meluangkan masa . Tapi semalam Alhamdulillah, Mission Accomplish!!!!!!!!!!!!!
Sebabnya, saya tiada kelas minggu lepas dan saya tak masuk kerja, plus kelas pulak kelasDeco yang memang saya tunggu-tunggu. BUAT ROSES DAN LEAVES,TECHNIQUE,TIPS AND SKILLS. seriously, saya sangat teruja dengan new things ini.


Memang kena ke kelas untuk pandai. Bukan mudah. hanya belajar melalui youtube atau internet sahaja. Memang kena ke kelas untuk mendapatkan tips yang sangat bermanfaat untuk beginner or amatuer macam saya ni.

Oklah...banyak sebenarnya Ilmu yang Chef bagi pada kami hari tu. Moga Allah merahmati Chef dengan ilmu yang sungguh bermanfaat buat saya dan rakan-rakan yang lain. Saya duduk dikalangan ornag yang amatuer juga dalam membuat deco ni. Kelakar pun ada sebenarnya. Tapi itulah. Ada yang pandai buat kek, tapi tidak deco. Dan ada yang pamdai membuat deco tapi tidak kek. Lihat. Di sini pun kita boleh lihat kekuasaan Allah kan. Kalaulah semua orang tahu setiap sesuatu, maka tiada lah pro and cons, tiada warna warni dunia.

Mula-mula chef bagi tahu cara-cara melempa kek dengan buttercream, apa fungsi shortening, apa fungsi butter, apa fungsi creamwell. Cara yang mudah untuk melempa kek dan bagaimana angle untuk pegang spatula supaya mendapat kek yang kemas. Ok untuk kek yang putih, jgn campur butter, gunakan shortening dan krimwell sahaja. dicampur dengan golden syrup dan juga gula icing. baru kek kita akan dapat putih dan gebu. saya akan panjangkan ilmu chef ni untuk manfaat semua orang ya.

RESEPI BUTTERCREAM UNTUK KEK

400g Krimwell
200g Shortening
350g gula icing
100g golden syrup

CARA-CARA
Pukul Cream well dan shortening nampak gebu, tapi jgn terlalu lama, nanti dia akan cair atau terlalu lembik
Masukkan gula icing dan juga golden syrup dan pukul lagi. tapi jgn terlalu lama
Pastikan jgn pukul semua sekaligus, kalautak krimwell and shortening tak mengembang


RESEPI BUTTERCREAM UNTUK DECO`

300g shortening
200g gula icing
pewarna kesukaan

CARA-CARA
masukkan shortening dan pukul sedikit sampai gebu
masukkan gula icing, gaul rata
kemudian masukkan pewarna kesukaan

TIPS: kalau agak krim keras, tambah shortening, kalau lembik, tambah gula icing


untuk melempa yang bersih dan kemas, masukkan ke dalam piping beg dan kemudian pipekan ke atas kek. mula-mula ratakan bahagia atas dari keluar bawa kedalam buat seolah membukit sedikit. untuk kek bunga ros ni ya. kemudian ratakan belah tepi sedikit demi sedikit. benda yang paling penting masa nak lempa kek ini adalah kain, dan bekas kosong untuk membuang sisa cream.untuk mendapatkan permukaan yang berkilat dan cantik, gunkan air panas. celup spatula, kemudian renjiskan dan sapu ke atas cream yang telah kemas tadi. Hasilnya. sangat cantik dan rata.

Untuk bunga, chef ajar kami guna freehand ahaj, tak perlu guna nail, ataupun con untuk bunga ros ni, terus buat gunakan kemahiran tangan. Mula2 agak susah juga, lama kelamaan, dapat jugalah menyusaikan diri walaupun hasilnya kurang berseni daripada chef. hehehe..Gunakan cawan plastik untuk memudahkan membuat roses.

air tangan saya
Apapun inilah sedikit sebanyak ilmu yang dapat saya kongsikan bersama. Bolehla digunakan untuk manfaat anda ya.
rakan-rakan yang turut menjayakan. Walaupun tak kenal, tapi macam dah lama kenal










No comments: