Tuesday 2 September 2014

PUDING KASIH BERTAUT




Assalamualaikum buat pembaca sekalian. Kelmarin saya baru mencuba puding kasih bertaut dari Azlita masam manis punya blog. Selalam ini asik tengok dengan penuh keterujaan, kali ini ingin mencabar diri untuk melakukan sendiri. Alhamdulillah menjadi. So jom tengok resepi dan cara-caranya. First thing yang nak kena ada, adalah acuan roses, leaves and heart shape. Yang ini ada yang jenis plastic and ada yang jenis silicone. yang plastic agak murah sedikit daripada yang silicone. Boleh didapati di kedai-kedai kek.

PUDING KASIH BERTAUT
sumber:MASAM MANIS
Bahan-bahan A
5gm agar-agar putih~saya guna serbuk nona yang colourless300 ml air
200 ml susu cair
1/2 cawan gula~kalau nak manis,buat 3/4 cawan
1 biji telur~buang tali pusat untuk mengelakkan hanyir
2 sudu kecil sirap Rose
Sedikit esen vanilla
pewarna kesukaan~saya guna pink untuk roses, merah untuk heart shape, dan hijau untuk leaves
Cara Bahan A
Masukkan serbuk agar-agar, gula pasir dan air ke dalam periuk dan masak hingga gula dan serbuk agar-agar larut. Kecilkan api.
Pecahkan telur ke dalam susu cair dan kocak sikit dengan garfu. Tuang ke dalam periuk berisi larutan agar-agar tadi
Masukkan sedikit esen vanilla

Kacau sebati dan masak hingga mendidih

Setelah mendidih, tutup api.

Bahagi larutan agar-agar kepada 3 bahagian

Letakkan pewarna

Tuang ke dalam bekas acuan bunga kecil yang berlainan.


CARA SAYA

Cedok bahan adunan tadi dengan bekas seperti jag anggaran cukup untuk kedalam bekas acuan, titiskan pewarna, kemudian kacau sehingga warnanya sebati.

Tuang kedalam bekas adunan sehingga penuh. Sejukkan di dalam freezer. Saya kira hari tu dalam masa 10-15minit untuk mengeras

ulangi untuk bentuk2 acuan yang lain jika berlainan warna.

setelah sejuk, keluarkan bahan bentuk2 tadi ke dalam tray dan susunkan. Jika menggunakan bekas acuan plastik, agak sukar mengeluarkannya, jangan congkel, cuma tekankan di bahagian atas sehingga terkeluar

Bahan-bahan B
10 gm agar-agar serbuk putih
800 ml air
1/2 cawan gula ~ kurangkan sedikit
Esen vanilla

Cara Bahan B
Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak hingga gula melarut dan agar-agar mencair

Tutup api dan tapis. sejukkan sekejap dalam masa 5-8 minit

Cara Saya Menyediakan Puding
susunkan semua bahan-bahan roses, dedaun dan bentuk hati mengikut citarasa anda, kemudian tuangkan bahan B ke dalam loyang tersebut dengan cermat. Masukkan kedalam freezer sehingga mengeras.

keluarkan adunan tadi secara terbalik.

Selamat mencuba!!

P/S: air untuk adunan B jangan berlebihan nanti agar-agar akan berair.

No comments: