ASSALAMUALAIKUM SEMUA....
BAHAN-BAHAN
A ) 3 BIJI TELUR GRED B
GULA CASTOR 300gram (ikut kesusaian jika tidak mahu manis kurangkan)
ESSENCE VANILLA SATU SUDU KECIL
B)TEPUNG GANDUM 400gram
SERBUK PENAIK 1 SUDU KECIL
SERBUK SODA 1 SUDU KECIL
C) 250 ML MINYAK JAGUNG
250 SUSU UHT
CARA-CARA
Pukul bahan A hingga kembang
Masukkan Bahan C dan pukul lagi
kemudian campurkan Bahan B. Jangan pukul terlalu lama takot nanti berlubang--lubang cake
masukkan bahan yang telah dipukul semua ke dalam cupcake 3/4
gunakan suhu 160 selama lebih kurang 35 minit.
cucuk dengan lidi. jika tiada yang melekat maksudnya sudah betul-betul masak.
BAHAN-BAHAN UNTUK TOPING
500gram CREAMWELL
250gram ICING SUGAR
20gram GOLDEN SYRUP
CARA-CARA;
Campurkan kesemua bahan dan pukul sampai kembang
masukkan pewarna mengikut citarasa anda
dan sedia untuk deco mendeco..... selamat mencuba..
p/s: jika mahu cream toping nampak tinggi...ratakan cream diatas cupcake tadi jadikan base dia..baru buat cream topping macam menara tu..hehehe..then boleh tabur manik2 ikut citarasa dan kesusaian...
SAYA SERTAKAN BEBERAPA KEPING GAMBAR BUAT TATAPAN SEMUA
INI ADALAH TEMPAHAN CAKE DARIPADA OFFICEMATE :)
No comments:
Post a Comment