Assalamualaikum...
Kek pisang sinonim dengan masyarakat melayu yg suka menjadikan kek.pisang sebagai kudapan atau santapan petang...
Pembuatannya mudah dan pantas.
Jom intai resepi
RESEPI KEK PISANG GEBUSS
BAHAN2
A
3 biji telur gred B
1 cawan gula halus
1 cawan minyak masak~sy guna naturel
B
7 biji pisang kecil sy potong2
C
1 tsp ovalette
1tsp butter vanilla
D
1 1/2 Cawan tepung
1 tsp soda
1 tsp baking powder
*ayak
E
2 biji pisang dihiris halus utk hiasan
Cara-cara
1. Panaskan oven 170c
2. Dengan menggunakan blender, masukkan bahan A dan blend sehingga hancur.
3. Masukkan bahan B satu demi satu dan biar blend sehingga hancur.
4. Masukkan bahan C dan blend sehingga sebati
5. Keluarkan bahan kedalam bekas, masukkan bahan D dengan menggunakan kaedah kauo balik sehingga semua sebati
6. Dengan menggunakan loyang 7*7 square, alaskan baking paper dan masukkan adunan tadi.
7. Hiaskan dengan bahan E ikut suka sendiri..
8. Bakar dalam oven 40 minit.atau sehingga masak, suhu 170c
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment