So sy sharekan resepi yang sy ambil untuk semua ya.
CREAM PUFF WITH CUSTARD FILLING
resipi : Chef Kamarul
sumber : Deanna & K.Nor@SecubitGaram
Bahan2 Cream Puff
250ml air
100g Mentega
1sdk Gula Kastor
125gm Tepung Gandum
3 biji telur ~ k.nor guna gred B
1/2 sdt garam
Cara Membuat Cream puff
1. Campur gula,air dan mentega. Masak hingga mendidih. Masukkan tepung dan kacau dengan senduk kayu hingga sebati dan tak melekatpada periuk. Sejukkan sebentar.
2. Dengan menggunakan periuk yg sama masak tadi, gunakan mixer dan mix adunan tadi sambil memasukkan telur satu persatu ke dalam adunan
3. Putar sehingga adunan menjadi kenyal pendek kata dia bergulung menjadi seperti doh di mixer. tu tandanya kegebuan bakal berlaku.
4. Bakar 15 min pada suhu 180 darjah.
Custard Filling
Bahan-bahan
500ml Susu Segar
1 biji telur
25gm tepung Kastad
30gm tepung Jagung
100gm gula kastor
1 sdk esen vanilla
panaskan di dalam periuk. kacau sehingga rata dan sebati
Cara saya
untuk Custard filling sesiapa yg gunakan instant custard filling
150ml susu segar
50g custard instant
1 senduk gula(agak manis kurangkan)
Non diary whipping cream secukupnya dipukul kental
masukkan susu segar dan gula
panaskan sehingga gula larut
masukkan serbuk instant custard
kacau sehingga pekat dan meletup
matikan api
masukkan non diary secukupnya sehingga rasa berlemak dan creamy macam papa beard punya filling
wallaaa
No comments:
Post a Comment