Thursday 13 October 2016

CHOCLATE INDULGANCE MINI IN THE HOUSEEEEE

Assalamualaikum semua...
nak share sedikit order minggu lepas dan minggu ini. Ceriatanya Whisk and Whip ada buat promotion. Ya promotion.. 

untuk coklat indulgance mini RM 30 sahaja besar 5-6 inch cake portion bersamaan dengan  4-5 pax
so apa lagi tunggu meh grab kengkawan. Jika ingin tambah edible image bolehlah tambah RM 5-RM10 as per request ya.. jom kita tengok order minggu lalu.


Alkisahnya, sy gantikan chiffon cake kepada choc moist cake. Alhamdulillah semuanya puji kata sedap. Wah...

nanti sy akan share kan respinya ya.so beginilah kek nya ya.. rasa berbaloi baloi. seiring rasa secret recipe insyaAllah...hehehe

 untuk tempahan WA 0124094744


saya combinekan resepi untuk dapatkan hasil terbaik. Alhamdulillah semua berpuas hati dengan  hasilnya. Jom intai resepi

RESEPI: 
Kek choc : Azlina Ina
Moose and Ganache: Azlita Masam Manis


KEK COKLAT MOIST SEDAP RESEPI DARI AZLINA INA

A
1/2 Cawan butter dicairkan dan biarkan sejuk

B
2 biji telur
3/4 cawan gula
1 sudu kecil esen vanila
1 sb ovelete
1/2 cawan susu segar

campurkan semua bahan kecuali susu segar, putar hingga gebuss
kemudian masukkan susu segar
Selepas itu masukkan A kedalam adunan dan mix sebati

C
1 cawan tepung gandum
1sk baking powder
1sk soda
1/2 cawan serbuk koko
1 sk garan
 1/4 cawan air panas 

Ayakkan ke dalam adunan B+A dan whisk sebati
Tambahkan  1/4 cawan air panas. 

Alaskan loyang dengan baking paper
tuangkan adunan, dan sedia dibakar atau kukus

Bakar: waterbath ( suhu 170c api atas bawah 45-50 min
kukus: Tutup surface  acuan/loyang dengan plastik.
loyang 5-8" :30-35 min
loyang kecil : 20min



(RESEPI  MOUSE COKLAT DAN WHITE MOUSSE DIAMBIL DARI AZLITA MASAM MANIS)
BAHAN-BAHAN CHOCLATE MOUSSE
1 1/2 sudu besar gelatin
50ml air
250ml whipping cream - Non-Diary
250g dark chocolate
1 sudu butter
2bji telur (asingkan putih dan kuning)
50g gula castor

CARA-CARA
Rendam gelatin di dalam 50ml air
kemudian panaskan dengan double boiler
kemudian angkat gelatin yang sudah cair ke dalam bekas lain

Kemudian, masukkan 250g dark chocolate dan cairkan secara double boiler

di dalam mangkuk lain, pukul putih telur dan gula sehingga kembang
dan di dalam mangkuk lain juga pukul whipping cream non diary sehingga kembang atau bertanduk(kalau kita terbalik bekas, dia tak jatuh)

setelah coklat telah cair keseluruhan, masukkan 1 sudu butter, gelatin yang telah dicairkan dan juga kuning telur, kacau sehingga sebati.

Angkat periuk tadi, masukkan putih telur yang dipukul kembang dan masukkan juga whipping cream tadi dan gunakan kaedah kaup balik sehingga rata.
BAHAN-BAHAN WHITE MOUSSE

2 sudu gelatin
50ml air
250ml whipping cream-Non-Diary
250g white choclate
2 biji telur (asingkan putih dan kuning)
40g gula castor( nak letak 50 pun boleh, saya kurangkan sebab white choclate sudah manis sgt)

CARA-CARA
Rendamkan gelatin di dalam air sehingga kembang.
Panaskan Gelatin yang direndam tadi secara double boiler

Di dalam mangkuk lain, Pukul putih telur dan gula sehingga kembang
pukul kuning telur sedikit.

Cairkan white coklat secara double boil

di dalam mangkuk lain, sama juga kaedah dengan membuat chocolate mousse
pukul putih telur dan gula sehingga kembang

di dalam mangkuk lain pukul whipping cream sehingga kembang/bertanduk

Setelah chocolate cair, masukkan kuning telur dan gelatin, serta susu

kemudian angkat dan masukkan putih telur yang dipukul bersama dengan whipping cream menggunakan kaedah kaup balik.

jika masih cair untuk di letakkan kepada kek, simpan semalam sebelum digunakan


COKLAT LELEH GANACHE (RESEPI CHEF AMIR DIAMBIL DARI AZLITA MASAM MANIS)

250 gm coklat masakkan gelap
250 ml UHT Whipping Cream
1 sudu teh golden syrup / glucose syrup / madu
1 sudu besar butter
1 sudu besar paste Hazelnut / Nutella ( dalam gambar tak ada )
1 sudu teh esen vanilla ( dalam gambar tak ada )
Satukan coklat, butter dan paste Hazelnut dalam mangkuk
Masukkan UHT Whipping cream dan golden syrup dalam periuk dan panaskan hingga timbul buih kecil tepi periuk.
Angkat dan tuangkan dalam bekas berisi coklat masakkan
Biarkan coklat mencair
Tambahkan esen vanilla dan gaul rata
Biarkan sejuk sebentar (yg pasti bila tuang, coklat tak ikut mencair dengan coklat sbb panas)
Pastikan topping rata ya.


Selamat mencuba semua.... InsyaAllah berjaya

No comments: