TOM YAM KUNG RESEPI SENDIRI
BAHAN-BAHAN
1 sudu besar cili blender2 sudu besar sos cili kimball
2 batang serai( di buang atas, potong dua dan ketuk bawahnya)
1 biji bawang merah
2 keping daun limau purut
1 biji limau nipis5tangkai cili padi diketuk(nak pedas lebihkan)
1 biji tomato dipotong 6
Caroot dipotong nipis(optional)
5 keping cendawan tiram
4 ekor udang
3 keping sotong dipotong
2 ekor ikan merah
3 sudu besar paste tomyam dalam tin putih <---recommended
CARA-CARA
sediakan kuali dan masukkan air kedalam (air ikut sampai tenggelam isi2 tomyam)
masukkan cili blender, serai,bawang merah,daun limau, dan cili ketuk
Masukkan paste tomyam 3 sudu.kemudian masukkan sos cili.
biarkan menggelegak,masukkan sedikit garam dan gula sehingga cukup rasa.
masukkan cendawan tiram dan carrot, masukkan ikan, sotong, udang.
Biar hingga menggelegak dan angkat. Untuk dapatkan rasa yang fresh, jgn biarkan sotong, udang dan ikan overcook.
Siap dihidang dan selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment