Thursday 9 July 2015

SEAFOOD BUTTER + TELUR MASIN BERSAMA SAYUR CAMPUR

Assalamualaikum semua moga dirahmati Allah hendaknya. Kali ni nak share sikit resepi baru, seafood butter  with salted egg. Dalam bahase melayunya seafood mentega bersama telur masin.hehehe. Ok. resepi ni saya dapat dari azie kitchen. untuk semua yang kepingin merasa silalah intai resepi yang saya ambil dari azie kitchen and olah sedikit. memandangkan saya ada sotong and udang, so saya masak je sekali. Sebab nafsu tak tau nak buat pilihan sotong ke udang.hehehe.so untuk tidak kempunan ketika berbuka, jadi saya campurkan kedua-duanya.


Udang Goreng Butter dan Telur Masin
Oleh: Azie Kitchen


Bahan bahan:
500 gm udang~(saya guna 8 ekor udang + 4 keping sotong)
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Minyak
3-5 sudu besar butter
6 ulas bawang putih - di cincang
15 biji cili padi ~ dihiris serong
4 tangkai daun kari
2 biji telur masin ~ direbus & hancur ~(saya hanya korek dan pecahkan sedikit)
2 sudu kecil gula
10 sudu besar susu cair/susu segar~(saya guna full cream dutch lady)
1 sudu kecil tepung jagung


Cara cara:
1.Telur masin rebus dibuang kulit dan dihancurkan. Ketepikan.

2.Udang + sotong dibersihkan dan digaul dgn garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak dan goreng sekejap sehingga udang berubah warna. Angkat dan ketepikan (buangkan semua lebihan minyak).

3.Panaskan kuali masukkan butter, tumis bawang putih, daun kari dan cili padi hingga wangi dan masukkan telur masin yg dihancurkan tadi.

** Cara saya, buat number 3 dan masukkan sotong dan udang terus. nak dapatkan rasa fresh tu

4.Kemudian masukkan susu segar dan gula. (tak perlu letak garam sebab dah ada rasa masin dari telur masin

5.Kacau rata dan masukkan udang. Kacau lagi. Masukkan bancuhan tepung jagung dengan air untuk memekatkan kuahnya. Masak seketika, kemudian bolehlah dihidangkan


RESEPI SAYUR CAMPUR
1 mangkuk kecil cendawan
1 biji tomato di potong 6-8
3 tangkai sayur sawi herbaponic
1/2 biji bawang
1 biji bawang putih
2 sudu besar sos tiram
Gula dan garam secukupnya

CARA-CARA
1. Panaskan kuali dan masukkan bawang dan bawang putih yang telah dihiris sehingga garing

2.Masukkan sos tiram gula dan garam dikacau sebati.

3. tuangkan sedikit air (1/2) cawan air

4. masukkan sawi terlebih dahulu (batang sawi)

5. baru masuk cendawan dan daun sawi terakhir sekali tomato

6.Gaul rata kemudian angkat.

7. Siap dihidang!!!

No comments: