Assalamualaikum semua. Alhamdulillah masih lagi sempat menulis di sini. Semalam tekak saya teringin sangat nak makan tepung talam jagung ni.Maka, alkisahnya buatla tepung talam jagung yang enak ini. Alhamdulillah menjadi. Memandangkan saya ringan aje tangan untuk menambah santan lebihan sebab tak nak membazir, jadinya agak lembik sedikitlah saya punya Tepung Talam Jagung ini
Bahan-bahan:)
Untuk lapis bawah:
1 cawan jagung manis berkrim
1 cawan tepung beras
2 sudu makan tepung kastad
2 cawan santan
½ cawan gula
addkan sikit perwarna kuning.
(untuk potongan yang cantik, blender bahan tadi supaya jagung tidak terlalu besar2 nanti potong x cantik)
Untuk lapis atas:
1 cawan tepung beras
2 cawan santan pekat
1 sudu teh garam
-add sikit perwarna hijau dan essen pandan.(saya biarkan warna putih suci)
Cara :
Gaulkan semua bahan lapisan bawah dan kacau sebati.
Masukkan dalam loyang yg telah disapu rata minyak/ alas dengan plastik .
Kukus selama ½ jam.
Campurkan semua bahan lapisan atas dan tapiskan dalam periuk.
Kacau sebentar di atas api kecil.
Bila adunan lapisan bawah sudah masak, cakar -cakarkan sedikit dan tuangkan perlahan perlahan adunan lapisan atas.
Kukus selama 20 minit.
Sejukkan dan potong.Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment