Sunday, 4 January 2015

ROTI SARANG LEBAH KOSONG

Assalamualaikum semua,Moga kalian sentiasa diberikan rahmat oleh Allah hendaknya. Nak share semalam punya cerita ye..Alkisahnya barang untuk buat roti sarang lebah ni dah lama saya beli. Kononnya nak buat. semalam tengah uli punya uli, baru teringat almond flakes and pumpkin seeds tak ada. So jalankan juga project mega ni.

Memandangkan mama tak suka sangat benda-benda tu, jadi saya puntegar la x letak dalam roti saya. Setelah berhempas pulas mengeyeh doh saya, Alhamdulillah jadi jugak. Tu pun mama saya alter skit sebabnya anak dia sorang ni tak pernah meroti sebelum ni, tangan tak berapa nak kuat,hehehe.So walaupun dah lama femes dah roti ni, saya yang sibuk ni baru teruja nak buat. (ketinggalan zaman) hehehe....



Bee Hives Mini Bun/Roti Sarang Lebah
Resepi Asal : Lydia Honey
Dicuba oleh : Surianti Ramli

DOH
2 cawan tepung gandum
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air

Cara-cara :

jika menggunakan breadmaker, masukkan bahan cair dulu diikuti bahan kering.

jika menggunakan mixer, masukkan bahan kering dulu diikuti bahan basah.

Uli hingga doh menjadi licin dan kenyal.Gunakan tangan gonyoh tepung samapi tak melekat kat tangan. pastu Biarkan doh naik 2 kali ganda di tempat sikit panas atau tertutup.

Bila doh sudah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginnya. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar guli dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.

Buat sampai habis. Memang doh sedikit lembik, kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak.

Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2 kali ganda sekali lagi.

Sementra menunggu doh naik, panaskan oven anda. Masa pembakaran dan suhu bergantung pada jenis oven yang anda gunakan.

bakar pada suhu 180' selama 22 minit.

Keluarkan dari oven dan terus sapukan mentega di atasnya.

Tuangkan butterscotch sauce.

Sedia untuk dihidangkan.

No comments: