Wednesday 7 January 2015

TEMPAHAN CAKE PEMBUKA TIRAI 2015(CAKE COFFEE WITH CREAM CHEESE TOPPING)

Assalamualaikum semua. diharapkan sentiasa diberkati Allah dan dilindungi Allah dari segala musibah dan kesedihan.Moga tahun baru ini membawa seribu rahmat, kegembiraan dan keberkatan dalam hidup Kalian InshaAllah.

Saya baru mendapat tempahan untuk pertama kali pada 2015 tahun ini. alhamdulillah selain mendapat tambahkan lagi koleksi cake saya, dapat juga saya polish skill saya yang dah lama syaa simpankan sebab kepenatan dari nak buat kek.

Kek kali ini permintaan dari saya punya officemate ialah cake coffee dan toppingnya cheese frosting. Memandangkan kek yang ingin ditempah adalah kek bentuk bola untuk anaknya, saya pun terpaksa mencari acuan lain. Alhamdulillah jumpa juga akhirnya. Kek ni sebenarnya agak last kinute juga. Sebab orang yang menempahnya 2 hari sebelum tarikh, biasanya orang akan bgtau 1 mgu sebelum tarikh.Maklumlah saya ni part time saja membaking. Memang perlukan masa yang panjang sebabnya kek boleh disiapkan hanya waktu malam hari.

Ok dah puas membebel kan jom intai resepi.





RESEPI CAKE COFFEE
Bahan-bahan
125g tepung self raising flour  ayakkan sekali
15g ovellate
125g gula kastor
5 biji telur gred B
40g air
70g minyak sunflower
Satu packet Serbuk nescafe + 1 sudu emulco cappucino

Cara-cara: 
Panaskan oven terlebih dahulu. Suhu 170°C selama 10 minit.
Dalam mangkuk, satukan ovellate bersama gula sehingga sebati dan rata.
Masukkan telur dan tepung bersama bahan di atas tadi. Pukul sehingga gebu untuk lebih kurang selama 5 minit.
Perlahankan mixer, masukkan air serta serbuk nescafe + emulco cappucino. Pukul lagi sehingga gebu.
Perlahankan mixer, masukkan minyak masak. Pukul lagi sehingga rata dan kacau pula dengan spatula/senduk kayu.
Tuangkan adunan ke dalam tin pembakar yang telah dialas dengan kertas minyak dan bakar pada suhu 170°C selama 35-40 minit atau sehingga masak. Setelah masak, terbalikkan dahulu, dan kemudian setelah 5 minit keluarkan kek dari loyang 
Biarkan sejuk sebelum disapu topping buttercream.

Resepi Cream cheese Frosting

1 cawan whipping cream
500g cream cheese

*Tambah 50g butter dan 1/2 cawan gula icing(ayakkan)

Cara-cara

Pukul whipping cream sehingga kental dan  asingkan

Pukul cream cheese sehingga gebu, masukkan butter dan gula icing untuk keras sedikit

Campurkan whipping cream dan cream cheese tadi gunakan kaedah kaup balik.

setelah itu masukkan dalam piping bag dan pipekan atas kek


SELAMAT MENCUBA SEMUA!!!

No comments: