Assalamualaikum.. Alhamdulillah dapat juga meluangkan masa berkongsi resepi bersama kalian.Sementelah sibuk berurusan kerja..dan sibuk juga berurusan dengan Allah namun masih dapat menisipkan seribu satu perkongsian buat kalian. Moga-moga bermanfaat buat Kalian semua.
Kali ini saya ingin berkongsi resepi yang sangat mudah. IKAN KEMBONG STEAM. Memandangkan ikan merupakan makanan favourite saya dan mama, jadi ikan ni kami ratah pun dah puas.hehehe...Jom intai resepinya.
Bahan-Bahan
3 ekor ikan kembung
2 ruas ibu jari halia
1/2 labu bawang merah
2 batang serai
1/2 biji tomato
garam secukup rasa
Cara-cara
Siang ikan kembong dengan membuang isi perut dan segala khazanah di perut ika tersebut. Bersihkan dengan air dan letak ditepi.
panaskan kukus terlebih dahulu
potong serai kepada dua bahagian dan ketuk sehingga mengeluarkan bau
potong tomato kepada 4-5 bahagian
potong bawang dalam potongan yang besar
hiriskan halia
gaul ikan kembong dengan sedikit garam
masukkan ke dalam periuk kukus
masukkan bahan-bahan tadi, serai, bawang, tomato,halia letakkan di atas ikan kembong tadi.
biarkan selama 30 minit/ sehingga masak...
setelah ikan kembong sudah siap dimasak,kuah asam ikan kembong pula boleh dicurahkan ke tas ikan kembong seperti yang saya buat
bahan-bahan
6-7 biji cili padi dihiris (ikut tahap kepedasan seseorang)
1/2 biji tomato yang dipotong dadu
1/2 labu bawang merah sederhana dicincang/dadu
2/3 gengaman asam jawa
CARA-CARA
Rendamkan asam jawa bersama air panas(1/2 mangkuk)
setelah kembang, tuangkan ke atas ikan steam tadi
taburkan segala bahan keatas ikan
Siapppp!!!!
No comments:
Post a Comment