jom intai resepi dari kak ita dan saya olah sedikit
BASIC BUTTER CAKE
Resepi oleh : Chef Asma
Bahan A
250 gm margerine planta (saya guna margerine leaf)
50 gm butter (buttercup)
150 gm gula halus atau gula kastor
100 gm gula icing
Bahan B
250 gm telur ~ Tanpa kulit (lebih kurang 6 biji, tapi saya kurangkan putih telur)
1/4 sudu teh esen vanilla
Bahan C
250 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
* Satukan bahan ini dan ayak
Satukan bahan A dalam mixer
Putar adunan bahan A hingga creamy atau putih pucat
Masukkan telur satu persatu dan terus putar hingga sebati
Tambahkan esen vanilla gaul rata( sy guna butter vanilla)
Tuangkan tepung yang sudah di ayak sedikit demi sedikit dan pukul dengan speed perlahan
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian sama banyak ( adunan ini untuk 3 buku kek yang berlainan perisa )
Sediakan juga 3 bekas aluminium ( 7 x3 inc )
saya hanya buat 2 jenis kek.. 1 neopolitan yang diletakkan filling blueberry, satu lagi pandan mocha.Saya gunakan loyang petak yang agak besar size dari 7x3
KEK BUTTER PANDAN
Untuk kek butter pandan, bahagikan adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak
1 bahagian, letakkan pandan emulco dan pewarna hijau
1 bahagian lagi biarkan plain ( kalau nak letak warna lain pun boleh )
sedikit badam keping untuk hiasan
Tuangkan 1 lapisan plain / putih dahulu ~ ratakan
Kemudian tuangkan lapisan pandan ~ ratakan
Tuangkan lapisan putih ~ ratakan
Tuangkan lapisan pandan ~ ratakan
Akhir sekali ambil belakang sudu dan swirlkan adunan
Taburkan dengan badam untuk hiasan atas
Ketepikan
KEK BUTTER NEAPOLITAN
Untuk kek butter Neapolitan bahagikan adunan kepada 3 bahagian yang sama banyak
1 bahagian letakkan perisa blueberry dan letakkan pewarna purple
1 bahagian letakkan perasa moca
1 bahagian lagi biarkan vanill ( saya leakkan perasa mocha)
Tuangkan 1 sudu adunan vanila di tengah bekas aluminium
Kemudian tuangkan pula 1 sudu adunan moca di atas dan di tengah-tengah adunan vanilla
Kemudian tuangkan pula 1 sudu adunan purple di atas dan di tengah-tengah adunan moca
Buat dan ulang cara yang sama hingga habis semua adunan
Ketepikan
KEK BUTTER BLUEBERRY
Untuk kek butter blueberry, sediakan blueberry paste dan masukkan dalam piping bag
masukkan sedikit adunan dalam bekas aluminium dan ratakan
Letakkan Blueberry paste secara rawak
Tutup semula dengan satu lagi lapisan adunan
Hiaskan atas kek dengan lebihan blueberry
Ketepikan
cara saya:
bahagikan adunan kepada 3,
1 adunan mocha
1 adunan blueberry
1 adunan vanilla
masukkan layer mocha terlebih dahulu
kemudian ratakan adunan blueberry, picitkan filling blueberry ke atas adunan yang telah diratakan secara rawak
kemudian masukkan adunan vanilla di atas adunan tadi dan ratakan secara perlahan-lahan
Bakar adunan kek dalam oven yang telah di panaskan 15 minit awal dengan suhu 160 C api atas dan bawah selama 45 minit
selamata mencuba kawan-kawan...sangat seronok untuk dinikmati di juadah aidiladha dan minum petang
No comments:
Post a Comment