Wednesday, 21 September 2016

RAINBOW BUTTER CAKE CREAMY WITH ALMOND



Assalamualaikum semua...nak share lagi satu resepi rainbow creamy buttercake yang menggunakan serbuk santan. Alhamdulillah rasanya sedap...memang creamy..ditambah pula dengan badam cincang dia atas lagilah sedap...

okeh resepi ni sangat lah mudah semudah ABCDE...hehehe..kalau ikutkan...sy gunakan loyang aluminum ni 5cm x12cm dapat dua bekas.. modal nya tak banyak mana.. boleh nak jual dalam RM8-RM10 satu bekas.

Okeh resepi ini di ketengah kan oleh Azlina Ina yang fames kat fb sekarang..memang setakat ni saya gunakan resepi dia tak pernah mengecewakan. so untuk dapat kan step by step gamabr boleh direct ke fb dia Azlina Ina fans ya..


Resepi Oleh : Azlina Ina

kek butter creamy

Bahan2
1/2 cwn butter atau majerin
3/4 cwn gule halus kalau xnak manis letak separuh cawan
Sedikit esen vanila
50g serbuk santan atau 1 peket(ni la bhn secret hehe)
3 bijik telur
Pewarna kesukaan
1 cawan setengah tepung gandum+1sk baking powder
Badam flake sebagai hiasan
(untuk niaga boleh gandakan sukatan ye)



Satukan butter+gula+esen vanila

Baru masuk satu persatu telur..mix sebati

Masukkn 1 peket serbuk santan td mix rata

Masukkn tepung sket2 yg dah diayak dgn baking powder mix sebati

Bahagikan beberapa warne dan letak adunan kacau bg rata

Masuk dalam bekas beselang warne, kemudain lorekkan sikit

Tabur badam atau ceri

Pnaskan oven 180 darjah 5 mnt


Baru masukkn adunan dan turunkan 170 bakar 25 hnnga 30 mnt bergantung oven masing2
Api atas bawah


Untuk oven yang kecil, 150degree dan sy bakar sehingga 20 minit shaja

selamat mencuba semua

No comments: