Wednesday, 21 September 2016
RAINBOW BUTTER CAKE CREAMY WITH ALMOND
Assalamualaikum semua...nak share lagi satu resepi rainbow creamy buttercake yang menggunakan serbuk santan. Alhamdulillah rasanya sedap...memang creamy..ditambah pula dengan badam cincang dia atas lagilah sedap...
okeh resepi ni sangat lah mudah semudah ABCDE...hehehe..kalau ikutkan...sy gunakan loyang aluminum ni 5cm x12cm dapat dua bekas.. modal nya tak banyak mana.. boleh nak jual dalam RM8-RM10 satu bekas.
Okeh resepi ini di ketengah kan oleh Azlina Ina yang fames kat fb sekarang..memang setakat ni saya gunakan resepi dia tak pernah mengecewakan. so untuk dapat kan step by step gamabr boleh direct ke fb dia Azlina Ina fans ya..
Resepi Oleh : Azlina Ina
kek butter creamy
Bahan2
1/2 cwn butter atau majerin
3/4 cwn gule halus kalau xnak manis letak separuh cawan
Sedikit esen vanila
50g serbuk santan atau 1 peket(ni la bhn secret hehe)
3 bijik telur
Pewarna kesukaan
1 cawan setengah tepung gandum+1sk baking powder
Badam flake sebagai hiasan
(untuk niaga boleh gandakan sukatan ye)
Satukan butter+gula+esen vanila
Baru masuk satu persatu telur..mix sebati
Masukkn 1 peket serbuk santan td mix rata
Masukkn tepung sket2 yg dah diayak dgn baking powder mix sebati
Bahagikan beberapa warne dan letak adunan kacau bg rata
Masuk dalam bekas beselang warne, kemudain lorekkan sikit
Tabur badam atau ceri
Pnaskan oven 180 darjah 5 mnt
Baru masukkn adunan dan turunkan 170 bakar 25 hnnga 30 mnt bergantung oven masing2
Api atas bawah
Untuk oven yang kecil, 150degree dan sy bakar sehingga 20 minit shaja
selamat mencuba semua
Labels:
BUTTER CAKE,
BUTTERCREAM,
CAKE,
TEMPAHAN
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment