Thursday, 18 August 2016

TIRAMISU CAKE WORTH IT




Assalamualaikum semua... alhamdulillah dapat juga menyiapkan lagi satu biji kek untuk technician bawah saya yang resign. Disebabkan eager sgt nak buat tiramisu..maka terhasillah Tiramisu in cup, Tiramisu in box dan Tiramisu cake semalam..Alhamdulillah..
whatsap: untuk tempahan
0124094744
@nurzalikha_empire
Go to blog for recipe
http://seleraqasih.blogspot.my/

visit my IG
@whisknwhipbyne
@nurzalikha_empire

oklah..jom intai resepi ye..


TIRAMISU CAKE USING LADYFINGERS

BAHAN2NYA:

    250g cream cheese
    125g non diary (fresh cream)m diary

    60g gula ising - di ayak
    Essen Vanilla white (satu sudu kecil)
    Satu paket ladfingers
    Saya gunakan kopi + susu (buat sendiri bukan 3 in 1 ya)


CARA2NYA:


Pukul fresh cream sehingga kental ketepikan (A)


Pukul cream cheese dan kemudian masukkan whipping diary cream dan masukkan gula icing yang telah di ayak (B)

campurkan fresh cream ke dalam cream cheese tadi (A+B) = C
 

Bancuhkan air kopi '0' dan kemudian tambahkan susu macam buat kopi biasa tu


Sediakan ring bulat dan letak atas papan kek

Tuangkan air kopi ke dalam mangkuk dan mulakan meRendam biskut ladyfingers cepat2 sebab biskut ni sgt cepat menyerap.nanti dia akan melembik kalau lambat.

Kemudian terus susun di dalam acuan tadi. Buat satu persatu ya jgn rendam sekali banyak nanti tak sempat susun biskut dah melembik

setelah susun rapat dan penuh bawahnya, masukkan adunan C tadi ke atas layer tersebut. ratakan dan ambil serbuk koko, ayakkan ke atas adunan C atau cheese tadi.

Setelah itu ulangi process merendam ladyfinger dan susun kembali ke dalam loyang.terpulang untuk layer kedua nak susun rapat2 atau susun jarak2. kemudian tuangkan kembali adunan cheese tersebut.



akhir sekali, tuangkan adunan C tadi dan simpankan ke dalam peti ais.

setelah membeku, saya deko dengan fresh cream di atasnya.



pukul 100ml fresh cream
sehingga kental,
masukkan dalam piping bag
kemudian pipe ke atas kek tersebut.

setelah itu ayakkan sedikit serbuk koko ke atas kek tersebut. atau nak lebih cantik letakkan strawberry ke atas kek.

saya gunakan biskut ladyfinger potong dua dan hiaskan disekeliling cake tersebut.


selamat mencuba!!

No comments: