Assalamualaikum..moga sentiasa ceria dan sihat dah lama rasanya tak update tentang makanan kan. Kali ni nak update Nasi goreng dengan Sizzling black mushroom. Kan selalu kalau g food court ada je orang letak nasi goreng dengan black mushroom ni kan. Ha..mushroom ni memang sedap dimakan dengan nasi dan sizzling. Memang sgt marvellous rasa dia. Tapi bila masa process pembuangan kecil-kecilan, bau dia macam petai. hehehehe..so selalunya, saya biasa makan mushroom ni masak sizzling or dalam soup. Rasa dia ideal dengan kicap and soup.
NASI GORENG
1 pinggan nasi
1 biji bawang kecil dikupas dan dihiris
2 ulas bawang puting di kupas dan diketuk
3 biji cili padi di hiris nipis(optional)
2 sudu sos tiram
sedikit gula dan garam
CARA-CARA NASI GORENG
panaskan Minyak
Masukkan bawang putih dan bawang merah sehingga garing
Masukkan sos tiram kemudian bila mana agak masak sedikit
masukkan garam dan gula secukup rasa
Kemudian masukkan nasi dan gaul rata kemudian masukkan cili kemudian angkat
SIZZLING BLACK MUSHROOM
2biji bawang merah dikupas dan dihiris nipis
1 ibu jari halia
6 biji black mushroom dihiris nipis2
1/3 cawan sos tiram
Kicap manis secukup rasa
1 gelas air
Gula secukup rasa
CARA-CARA SIZZLING MUSHROOM
Panaskan minyak dan masukkan bawang merah serta halia
hingga naik bau atau garing
hingga naik bau atau garing
masukkan sos tiram sehingga garing sedikit dan masukkan cendawan
masukkan air, tambahkan kicap dan gula secukup rasa
Biarkan sehingga kering sedikit dan automatic akan jadi pekat kuahnya
Note: jika ingin menambah garam, rasa terlebih dahulu.Sebabnya sos tiram anda sudah berasa masin.bimbang nanti duoble masin dan tidak boleh makan.
No comments:
Post a Comment