Monday 8 June 2015

FRIED RICE WITH SIZZLING BLACK MUSHROOM


Assalamualaikum..moga sentiasa ceria dan sihat dah lama rasanya tak update tentang makanan kan. Kali ni nak update Nasi goreng dengan Sizzling black mushroom. Kan selalu kalau g food court ada je orang letak nasi goreng dengan black mushroom ni kan. Ha..mushroom ni memang sedap dimakan dengan nasi dan sizzling. Memang sgt marvellous rasa dia. Tapi bila masa process pembuangan kecil-kecilan, bau dia macam petai. hehehehe..so selalunya, saya biasa makan mushroom ni masak sizzling or dalam soup. Rasa dia ideal dengan kicap and soup.

NASI GORENG
1 pinggan nasi
1 biji bawang kecil dikupas dan dihiris
2 ulas bawang puting di kupas dan diketuk
3 biji cili padi di hiris nipis(optional)
2 sudu sos tiram
sedikit gula dan garam

CARA-CARA NASI GORENG
panaskan Minyak

Masukkan bawang putih dan bawang merah sehingga garing

Masukkan sos tiram kemudian bila mana agak masak sedikit
masukkan garam dan gula secukup rasa

Kemudian masukkan nasi dan gaul rata kemudian masukkan cili kemudian angkat


SIZZLING BLACK MUSHROOM
2biji bawang merah dikupas dan dihiris nipis
1 ibu jari halia
6 biji black mushroom dihiris nipis2
1/3 cawan sos tiram
Kicap manis secukup rasa
1 gelas air
Gula secukup rasa

CARA-CARA SIZZLING MUSHROOM
Panaskan minyak  dan masukkan bawang merah serta halia

hingga naik bau atau garing

masukkan sos tiram sehingga garing sedikit dan masukkan cendawan

masukkan air, tambahkan kicap dan gula secukup rasa

Biarkan sehingga kering sedikit dan automatic akan jadi pekat kuahnya

Note: jika ingin menambah garam, rasa terlebih dahulu.Sebabnya sos tiram anda sudah berasa masin.bimbang nanti duoble masin dan tidak boleh makan.

No comments: