Sunflower Cheese Cake by whisk n whip
Assalamualaikum semua...
Baru baru ni sy beli kuaci ralik dr sahabat sy..kyaci panggang yg sedap dan rangup..
Alhamdulillah..
Alhamdulillah..
Pk punya pk..eh baik buat kek..sy pun reka sendri..resepinya...
Olahan dari resepi2 yg ada
Sponge cake vanilla
Resepi:azlina ina
Olahan raja nur zalikha
Resepi:azlina ina
Olahan raja nur zalikha
Adunan A
4 biji telur gred b
3/4 cawan gula
1 sudu besar ovellete
1 sk Butter vanilla
4 biji telur gred b
3/4 cawan gula
1 sudu besar ovellete
1 sk Butter vanilla
Adunan B
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda(kalau kukus tambah)
*ayak
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda(kalau kukus tambah)
*ayak
Bahan C
1/4 cawan minyak naturel(sy olah guna ini)
Or 1/4 butter yg dah dicairkan(resepi asal)
1/4 cawan minyak naturel(sy olah guna ini)
Or 1/4 butter yg dah dicairkan(resepi asal)
Cara2
Pkul adunan A sehingga kembang
Pkul adunan A sehingga kembang
Perlahankan mixer masukkan tepung sedikit demi sedikit
Padamkan mixer
Campurkan minyak gaul guna kaedah kaup balik
Sy masukkan 3/4 kedalam adunan sy guna 5 inch bekas dpt 3 adunan.
Bakar 170 dlm 35 minit sy guna oven 100L
*kalau kukus dlm 20-30minit api sederhana
Da masak cucuk tengah kemudian keluarkan dan korek tepi kek dan terbalikan di redai sekejap,keudian terbalikkan semula
Cream cheese layer cake
125g cream cheese
¼ cawan gula icing
1 sudu sos butterscotch (seperti dibawah) yang dibuat
1 sudu besar butter
1 cawan whipping cream diputar kental
125g cream cheese
¼ cawan gula icing
1 sudu sos butterscotch (seperti dibawah) yang dibuat
1 sudu besar butter
1 cawan whipping cream diputar kental
Cara-cara
Pukul gula icing butter dan cream cheese sehingga kembang
Pukul gula icing butter dan cream cheese sehingga kembang
Masukkan satu sudu besar sos butter scotch dan putar lagi
Campurkan whipping cream non diary dengan adunan cheese tadi dan guna kaedah kaup balik
Sedia digunakan.
Untuk kek 5 inch saya boleh dapat untuk 2 adunan
Untuk kek 5 inch saya boleh dapat untuk 2 adunan
Sos salted butterscotch
4 sudu besar butter
1 cawan gula perang
½ cawan whipping cream diary
4 sudu besar butter
1 cawan gula perang
½ cawan whipping cream diary
Cara-cara
Panaskan butter kemudian masukkan gula perang, whipping cream diary
Masak dengan api sederhana.
Masukkan 1 sudu kecil garam
Kacau sehingga likat
Masukkan ke dalam baling dan rehatkan
Panaskan butter kemudian masukkan gula perang, whipping cream diary
Masak dengan api sederhana.
Masukkan 1 sudu kecil garam
Kacau sehingga likat
Masukkan ke dalam baling dan rehatkan
Layer cake,
Potong 2 bahagian cake menggunakan benang
Potong 2 bahagian cake menggunakan benang
Layerkan cake dengan cheese frosting tadi
Taburkan kuaci panggang atau kuaci ralik ( kuaci panggang rangup) tadi ke atas cream cheese
Tutpkan dengan kek kedua
*jika ingin buat 3 layer pun boleh. Potong kek kepada 3 bahagian
Lepakan kek dengan fresh cream
*jika ingin buat 3 layer pun boleh. Potong kek kepada 3 bahagian
Lepakan kek dengan fresh cream
Lepaan luar cake,
Saya putar whipping cream vivo dan lepakan ke atas kek sehingga rata
Masukkan ke dalam peti ais, rehatkan sejam
Dan kemudian tuangkan sos caramel yang dah sejuk ke atas kek...
Saya putar whipping cream vivo dan lepakan ke atas kek sehingga rata
Masukkan ke dalam peti ais, rehatkan sejam
Dan kemudian tuangkan sos caramel yang dah sejuk ke atas kek...
Hiaskan ikut suka anda...
Giler x sedap..sgt sedap..alhamdulillah
Alhamdulillah..skrg dah jd jualan terlaris
Jom intai resepi
No comments:
Post a Comment