MANGO MILKY CHEESE CAKE
Resepi ASAL: CHEF FAUZI
OLAHAN:whisknwhipbyne
Untuk kek, sy gunakan vanilla sponge(kek lebih buat sy spray dengan mango drinho..)
Yg lain originally dari chef fauzi.
Mango kek
Bahan2
3 biji Telur
75gm Gula Halus
1sb Ovellet
1sb sunquick mangga
1sk pewarna kuning lemon
Pukul hingga gebu.. masukkan
50gm susu pekat manis
50gm minyak jagung / masak
Pukul lagi selama 1 minit. Kemudian masukkan..
Ayak...
100gm tepung gandum
1/4 sk baking powder
1/4 sk soda bikarbonat
Kaup balikkan semua bahan menggunakan spatula.
Kemudian panaskan...
100gm susu full cream / cair / segar
Tuang ke dalam adunan..
Kacau hingga sebati guna senduk atau spatula.
Alaskan loyang denga baking paper dan oleskan sedikit minyak... sedia untuk di bakar atau dikukuskan
Keluar dari loyang dan sejukkan.
Potong kek kepada 3 bahagian
Layering
150gm Non Dairy Whipping Cream
75gm Cream Cheese (suhu bilik)
125gm Gula Kastor~sy kurangkan jd 115g
1biji mangga di potong dadu
Cara2
Pukul cream cheese dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan whipping cream dan pukul hingga gebu.
Frosting
250gm Non Dairy Whipping Cream
Pukul whipping cream hingga gebu
Sos Leleh Mangga (Mangoes Dripping Sauce)
50gm Isi Mangga
70gm Gula Pasir
50gm /ml Air masak
1sdt Pewarna Kuning Telur
Blend kan semua bahn di atas dan tapiskan untuk membuang serat
Masak dengan api perlahan hingga mendidih.
Masukkan
200gm UHT Whipping Cream
dan kacau lagi hingga mendidih. Sejukkan pada suhu bilik sebelum digunakan
Cara2 pemasangan
1. Ambil 1 lapisan kek dan sapukan dengan air gula~sy spray dengan mango drinho
2. Lepa permukaan kek dengan cream cheese yang telah dipulul bersama whhipping cream (bahan layering)
3. Taburkan mangga yang telah dipotong dadu
4. Ulang proses 1 hingga 3
5. Lepa kek (dengan bahan frosting)
6. Hiaskan kek dengan sos leleh mangga dan lebihan mangga
7. Sejukkan seketika sebelum dihidangkan...
No comments:
Post a Comment